Рейки на стелю

29.12.2021

Якщо ви шукаєте альтернативу простої однотонної стелі, обов'язково зверніть увагу на стінові рейки. Це рішення ефективне, естетичне і просте в установці. За допомогою монтажу рейки на стелю можна повністю змінити внутрішнє облаштування, і на візуальних плюсах перелік переваг не закінчується. Чому ще варто звернути на них увагу? Які практичні міркування повинні залучити вас? На що звертати увагу при покупці?

Декоративні рейки. Що це таке і навіщо їх встановлювати?

Декоративні рейки

Вибрати декоративні рейки

Декоративні стінові рейки неодмінно знадобляться, якщо ви плануєте впровадити у свій інтер'єр стиль, який все частіше використовують модні дизайнери. Рішення також добре підійде для інтер'єрів в стилі мінімалізм, приміщень в скандинавському стилі та багатьох інших дизайнерських стилях. Стінові рейки подобаються любителям метаморфоз, оскільки вони дозволяють спростити й прискорити монтаж без додаткових робіт. Такий ремонт також не вимагає великих фінансових витрат. Легкість установки й сама обробка рейок привертають увагу, що робить цей елемент відповідним для самих різних приміщень.

Незважаючи на назву, рейками можна також декорувати поверхню стель. Таке рішення дозволяє грамотно замаскувати дефекти поверхні стель, наприклад, дрібні нерівності, дірки від старих ламп, потріскане тинькування, або видимі недоліки. Завдяки їм ви позбудетеся від тинькування, й подальшого фарбування, а ефективний вид стелі збережеться надовго.

Які рейки підійдуть на стелю?

рейки на стелю

Вибрати декоративні рейки на стелю

Сучасні рейки можна класифікувати за матеріалом, з якого вони зроблені. Зважаючи на великий вибір подумайте, якого ефекту ви хочете домогтися і які найбільш важливі переваги кожного варіанту.

  • Декоративні рейки під дерево. Список відкривають МДФ рейки під дерево. Завдяки захисному покриттю вони підійдуть навіть для приміщень з підвищеною вологістю. Такі планки не вимагають догляду, прості в установці й забезпечують хорошу звукоізоляцію. Їх суттєва перевага-різноманітність кольору і текстур.
  • Дерев'яна рейка на стелі. Це пропозиція для людей, які хочуть витратити трохи більше грошей на внутрішнє оздоблення. Дерев'яні рейки універсальні, і як природний акцент - підходять до будь-якого стилю. Однак у них є і свої недоліки: вони менш стійкі до вологи, і вимагають періодичного догляду.
  • Рейки з ПВХ пластика. Рейкові панелі з пластику легкі, як візуально, так і буквально, прості в установці. Матеріал - водостійкий, з однорідною структурою. Він відрізняється меншою пористістю, а значить, кращими теплоізоляційними властивостями, і меншою ймовірністю утворення на поверхні грибка і цвілі. Пластик міцний, а на стелі ймовірність пошкоджень, викликаних механічними факторами зводиться до мінімуму.
  • Металеві рейки. Завдяки такому варіанту легко створити міцну, ефектну стелю. Матеріал ідеально підходить, наприклад, для підвішування важких конструкцій. Метал, використаний в таких ламелях, надає інтер'єру неповторний характер. Ви можете вибирати між варіантами різних розмірів, кольорів, і металу.

Додамо плюсів стельовим конструкціям?

Декоративні рейки на стелю

Вибрати освітлення для стельової конструкції

Естетична складова стельової конструкції з рейок - не єдиний плюс, є безліч способів поєднати декоративну цінність з практичністю. Залежно від ваших потреб ви можете додати:

  • стельові елементи освітлення;
  •  звукоізоляція;
  • стельові опалювальні елементи;
  • системи вентиляції.

Різні типи стель по-різному сприяють підвищенню акустичного комфорту, але є можливість особливо легко знизити чутність звуків, що виходять з верхнього поверху, і усунути неприємну реверберацію, замаскувавши за рейковою стелею акустичні панелі. Простір між стелею і латами легко дозволяє досягти ефективної звукоізоляції не зіпсувавши вигляд стелі.

Стельові елементи для опалення, особливо інфрачервоні стельові опалювальні панелі, - це сучасний спосіб забезпечити теплом приміщення. Їх розташування дозволяє рівномірно розподілити температуру всередині приміщення, а головне, їх зручно кріпити на рейкових стелях. Якщо ви збираєтеся комбінувати стелі з системою опалювальних елементів, варто подумати про інвестиції в безпечні негорючі стельові конструкції, наприклад, з металу.

Системи кондиціонування, вентиляції, і витяжки так само легко ховаються за рейковими стелями.

Які рейки вибрати?

Відповідь на питання, які декоративні рейки вибрати, залежить від бажаного ефекту. В першу чергу слід враховувати, що рейки на стелі в інтер'єрі залежать від характеру приміщення та умов в ньому. Перш ніж визначитися з конкретним рішенням, ознайомтеся з рекомендаціями виробника. Може трапитися так, що рейки даного виробника погано підійдуть для приміщень з підвищеною вологістю повітря.

Декоративні рейки МДФ можна зробити самостійним елементом конструкції, або підібрати до аналогічних моделей, що розміщуються на стінах. Таким чином ви підкреслите конкретну зону у квартирі або розділіть відкритий простір на зони. Так само ви без зусиль знайдете планки з простою обробкою, а також моделі з можливістю самостійного фарбування, що дозволить вам не обмежуватися запропонованим асортиментом.

Де можна встановити рейкову стелю?

Використання рейок залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені. Якщо вас цікавлять декоративні рейки на стелю для житлових кімнат, наприклад, стельові панелі в спальні або вітальні, то у вас є багато свободи. В принципі, кожна модель буде доречною, тому вам залишається тільки слідувати власним смаком і поєднувати декор з іншими елементами обладнання, наприклад, підлогою, віконними рамами або дверима.

Трохи складніша справа, якщо вам потрібні стелі для ванної або для кухні. Це приміщення з підвищеною вологістю, тому не кожен матеріал тут підійде. Дерево як матеріал для ванної - справа ризикована. Є варіанти що не вбирають вологу, з екзотичних порід, але вони досить дорогі й важкодоступні. Пластикові рейкові стелі для ванної - кращий вибір. Аналогічне правило поширюється і для кухні в зоні готування. В обідній зоні можна спокійно розмістити рейки МДФ на стелі та стінах.

 Як декор вітальні й передпокою відмінно підійдуть варіанти освітлення (довгі LED світильники), або обігріву, такі як стельові інфрачервоні панелі. Вони будуть особливою перевагою в не дуже упорядкованих, вузьких і довгих залах. Завдяки такому рішенню, поєднаному з рейками з металу коридор буде оптимально і безпечно освітлений, і утеплений.

Чи легко встановити стелі з рейок?

Монтувати рейки на стелю можна декількома способами. Спосіб залежить від матеріалу, з якого виготовлені елементи. У разі сумнівів завжди дотримуйтесь інструкцій виробника.

 Монтаж практично будь-яких рейок на стелю можна проводити за допомогою будівельних профілів, де кожен елемент прикріплюється до відповідного профілю спеціальними фіксаторами. Простір між стелею і профілями заповнюється відповідними матеріалами для утеплення або звукоізоляції, або залишаються вільні простору для вільної циркуляції повітря. Щоб уникнути пожежі, в разі заповнення слід повністю виключити знаходження оголених електропроводів, і проводів з горючою ізоляцією поблизу з заповнювачем.

Інший спосіб кріплення безпосередньо на стелю, за допомогою клею. Але через вагу конструкції краще підстрахуватися, і використовувати додатковий кріплення.

Демонтаж рейок

 Порядок дій залежить від технології складання. Якщо конструкція кріпилася будівельними профілями, досить спочатку зняти накладку, а потім кріплення. У випадку з клеєм описаний вище метод Неможливий. Найпростіше просто довбати елементи молотком і зубилом.

Декоративні рейки. Вибираємо колір

Декоративні рейки. Вибираємо колір

Декоративні рейки. Вибрати колір

На ринку представлений широкий асортимент рейок: кольори в багатій палітрі, глянцева або матова поверхня, з текстурою або гладка. Великою популярністю користуються рейки, що імітують текстуру дерева або каменю.

  • Білі рейки МДФ вважаються найбільш універсальними. Цей колір Підходить до всіх інтер'єрів, добре поєднується зі стінами. Він також може створити цікавий контраст з темною підлогою або плінтусами. До того ж білий колір візуально збільшує і витягує кімнату.
  • Великою популярністю користуються також рейки МДФ під дерево. Вони дозволяють створити теплу атмосферу, близьку до скандинавського стилю і сільським інтер'єрам.
  • Чорні рейки МДФ - сміливий вибір. Вони гармоніюють з модерном, мінімалізмом і індустріальним стилем.

Переваги та недоліки рейок на стелі

У рейкових конструкцій на стелі багато переваг. До найбільш важливих можна віднести:

  • простота збірки, що дозволяє зробити все самостійно;
  • довговічність і стійкість до деформації;
  • легке прибирання та догляд;
  • відносно невисока ціна;
  • широкий вибір матеріалів і обробки;
  • акустична та температурна ізоляція;
  •  можливість використання додаткових функцій (обігріву або підсвічування).

Чи є у них недоліки? Можливі недоліки пов'язані зі специфікою матеріалу. Прикладом можуть служити дерев'яні рейки, за якими необхідно доглядати. Також існують обмеження на використання таких рейок в приміщеннях з великою вологістю. Також потрібно враховувати, що установка рейкових стель на профілі краде простір, зменшуючи висоту приміщення.

ОТСЛЕЖИВАНИЕ
ПОСЫЛОК
Подробнее на сайте
Другая посылка